Kajakk – utrustning og bekledning

Kajakk er en spennende sport og fritidsaktivitet som lenge har vært populær i andre land, og i de senere årene også har fått sitt gjennombrudd i Norge. Mens robåten i dag synes litt utdatert og gammeldags, og seilbåten blir en stadig større investering på grunn av de galopperende prisene, er kajakken et alternativ som raskt kan få deg ut på vannet og i umiddelbar nærhet til naturen. Vi ser nå at kajakk er noe av det nordmenn ofte søker på, og det er ikke uten grunn. Mange lurer imidlertid litt på hvor mye utstyr og spesialklær man egentlig trenger for å legge ut på en kajakktur, og det er det vi skal se nærmere på i denne artikkelen.

Hvilke klær trenger man?

Noe som er ganske særegent for kajakk er at man i utgangspunktet må huske å kle seg for vanntemperaturen, ikke for lufttemperaturen. Likevel, på norske fjorder er det som regel ikke så stor forskjell på dette, med mindre man padler der vann fra for eksempel en isbre kommer ut i fjorden. På en innsjø eller elv kan det imidlertid ganske ofte hende at det er betydelig kaldere i vannet enn i luften om sommeren, og det er noe man må ta hensyn til. Du vil lære mer om disse faktorene hvis du tar et padlekurs, noe som anbefales for alle som vil begynne å padle kajakk. Der kan du også få gode råd om hvordan man finner riktig kajakk, som vil gjøre alt så mye lettere.

Det enkleste er å kle seg for varmt vær om sommeren, særlig hvis det er litt ut på sommeren og vannet har fått god til å komme opp i en god temperatur. Denne idealsituasjonen finner man noen ganger i Norge og oftere i andre, sydligere land der det også kan være veldig fint å padle kajakk. Når man padler i sol og varme, er egentlig det viktigste å beskytte hud og øyne ved hjelp av solkrem og solbriller. I slikt vær kan man nesten ha på seg hva som helst så lenge man husker solbeskyttelsen, for eksempel kan et pent skjørt passe helt utmerket. Å padle i skjørt er kanskje ikke helt det man forestiller seg når man ser hva folk padler i på tv og lignende, men skjørt og en fin topp er helt greit å padle i på en solværsdag. Husk imidlertid å ha med en overtrekksbukse og en lett jakke i tilfelle væromslag.

Merk likevel at det er forskjell på kajakker. Ønsker du å kle deg lett og praktisk, vil det være en stor fordel med den typen kajakk der du sitter nede i selve kajakken (den klassiske varianten av kajakk). Mer forenklede typer kajakk der du sitter “oppå” kajakken vil gjøre at du oftere blir våt på bena og hele nedre del av kroppen, så da kan det være behov for mer påkledning med mindre det er veldig varmt ute. En badedrakt innenfor klærne kan også være et godt tips, det hjelper deg å holde varmen.