Noe godt til kajakkturen

Nå som det blir varmere i været, ønsker mange seg en tur ut i kajakk. Det er en fin opplevelse å padle rundt på fjorden eller elva når solen skinner og fuglene synger! I denne artikkelen vil du lære litt mer om hva kajakk er, dersom du ikke er så vant med kajakkpadling. Du vil også få noen gode tips om hva slags mat, snacks og godis som kan være digg å ha med seg på en litt lenger tur med kajakk.

Kajakkens opprinnelse

Kajakken er et typisk smalt fartøy som er enda smalere på endene. Man sitter som regel bare én eller to i en kajakk, og bruker en åre med to blad. Dette i motsetning til for eksempel kano, der man bare har ett blad på åren, eller en robåt, der man sitter baklengs og ror med to årer. I en kajakk sitter man “nedi” kajakken, gjerne med dekke over beina. Dette er gunstig fordi kajakken i utgangspunktet er laget for kaldere strøk.

Opprinnelsen til kajakk er nemlig arktisk, og selve navnet kommer fra Grønland. De første kajakkpadlerne var inuitter, aleuter og andre urinnvånere i verdens nordligste bebodde områder. For dem var kajakken svært viktig fordi de ikke kunne drive med jordbruk, og i all hovedsak var avhengig av jakt og fangst for å kunne overleve.

Noe godt til turen

Selv om en kajakk ikke er verdens mest rommelige farkost, er det lurt å ha med seg noe næring og gjerne også vann når man skal ut på tur. Før du vet ordet av det har du det så gøy at du padler litt lenger enn du hadde tenkt, og må stoppe for en rast på en liten holme eller odde. Da smaker det godt med litt snacks, som for eksempel litt tørket frukt eller nøtter. I påsken vil selvfølgelig mange også få med noe velsmakende godteri påsk, som man virkelig kan unne seg etter en tur i kajakk. Å padle kajakk er nemlig en fin og sunn aktivitet som du vil oppleve brenner mange kalorier, og nettopp derfor er det lurt å ha med seg næring slik at man ikke går tom underveis. Dette er viktig både for voksne og barn på en familietur.

Hvor går turen?

I et land som Norge er det svært mange muligheter for den som ønsker å padle kajakk. Husk at det er viktig å ha kjennskap til områder der du skal padle, særlig selvfølgelig i elver med stryk, men også på sjøen fordi det kan være havstrømmer og fauna som det er viktig å være obs på. Et godt råd er derfor å snakke med en kjentmann på forhånd.

En av de mest spektakulære kajakkturene du kan dra på i Norge, er å padle i brevann fra Norges største isbre gjennom Jostedalen. Vær obs på at denne padlingen på Styggevatnet, som det heter, vil gi tøffe møter med is i vannet selv midt på sommeren. Dette er imidlertid en skikkelig flott utfordring å prøve seg på når du først har opparbeidet deg de grunnleggende ferdighetene i kajakk.