Moderne kajakktyper i vanlig bruk

 

En kajakk er ikke bare en kajakk, det finnes flere forskjellige typer, som egner seg, og som brukes, til forskjellige ting. Med dette menes både forskjeller i materialer, så vel som utforming.

En Grønlandskajakk er en kajakk som blir bygget etter forbilde fra de tradisjonelle grønlandske kajakkene. I dag har man vanligvis ikke med hele dekkutrustningen, som var der for å forenkle fangsten av dyr til havs.

En Flattvannskajakk kalles ofte også for en racerkajakk. Slike brukes for trening og i konkurranseidrett som relaterer seg til kajakken. Disse er lange og smale, og ofte laget i lette materialer. Utformingen egner seg ikke for åpent hav, eller manøvrering, men for å komme fort fremover på rolig vann.

Havkajakken er den rake motsetningen, og kan virke noe plump om den sammenliknes med en flatvannskajakk. Havkajakker er bygget for å tåle sjøen, og for å kunne manøvreres. De egner seg for turer, og når det finnes større bølger.

En mellomting mellom en havkajakk og en flattvannskajakk kalles ofte for en skjærgårdskajakk. Den kan brukes i sjøer, og i roligere vann, men egner seg ikke direkte for åpent hav.

En kajakk-type som ofte får mye oppmerksomhet, er Elvekajakken, som brukes til actionsport og for stritt vann. Den er liten, kort og robust, og har fremragende manøvreringsegenskaper.

En Sitt-på-toppen-kajakk er en kajakk som er mindre praktisk, og ofte kan anses som et leketøy. Men det finnes også modeller som egner seg for turer på flatt vann, eller kajakker, hvor man sitter mer behagelig og trygt på toppen, som egner seg for mer sjøgang og tumulter.

En polokajakk er en kajakktype som har utviklet seg fra elvekajakken, den brukes for den noe marginale sporten kajakkpolo.